31 Janar, 2022 EJAlbum Albania

REMEMBER / KUJTO

#ekspozita e hapur nga 21 janar deri më 3 shkurt 2021
Ceremonia e hapjes: 21 janar në orën 17:00
Dita e Memories: 27.01.2022 ora 11:00

75 milionë njerëz vdiqën në Luftën e Dytë Botërore, duke përfshirë rreth 20 milionë personel ushtarak dhe 40 milionë civilë, shumë prej të cilëve vdiqën për shkak të gjenocidit të qëllimshëm, masakrave, bombardimeve masive, sëmundjeve dhe urisë. Nazistët, si pjesë e një programi të qëllimshëm të shfarosjes, vranë sistematikisht mbi 11 milionë njerëz, përfshirë 6 milionë hebrenj. Midis 33-45, nazistët dhe aleatët e tyre krijuan më shumë se 44000 kampe dhe vende të tjera burgimi (duke përfshirë getot).

Nga 197 000 njerëz hynë në kampin Mauthausen midis 1938-1945. Të paktën 95,000 njerëz vdiqën atje. Më shumë se 512 shqiptarë u internuan në kampet e përqendrimit. Ata u dërguan në Zemun, Banjica dhe më pas në kampe të tjera në Austri dhe Gjermani. 427 shqiptarë vdiqën në të gjitha kampet e Mauthausen, vetëm 24 shpëtuan kur Aleatët çliruan kampin më 5 maj 1945. Njëri prej tyre migroi në SHBA, ndërsa 23 të tjerë u kthyen të gjallë në Shqipëri. Në një ferr tjetër.

 

Një projekt nga DMO Albania
Financuar nga: EWZ Foundation
Në bashkëpunim me: Muzeu Historik Kombëtar
Faqja: remember.al
Web: www.remember.al

Nga kuratori i ekspozitës, Elton Koritari: – “Që kujtesa të ketë kuptim, është e rëndësishme që njerëzit të kuptojnë atë që ka ndodhur nga pikëpamja historike. Më tej, duhet të tregojmë se ekziston një barrierë civile, paqësore, demokratike dhe e pathyeshme e shoqërisë, e individëve dhe sigurisht e institucioneve që nuk mund të harrojnë dhe njëkohësisht nuk mund të tolerojnë më kushtet për përsëritjen e historisë.

Primo Levi tha: – “Ndodhi, mund të ndodhë përsëri, ky është thelbi, thelbi”. Duhet të themi me forcë se sa herë që edhe një person i vetëm diskriminohet ose persekutohet për shkak të identitetit, ngjyrës së lëkurës, origjinës, klasës shoqërore, fesë, orientimit seksual ose origjinës; historia përsëritet përsëri.

Nuk duhet të ndodhë më kurrë!”

 

WWW.REMEMBER.AL

Në EJAlbum jemi krenarë që kontribuojmë në këtë projekt të madh dhe e kurojmë atë me një ekip dhe bashkëpunëtorë të mrekullueshëm: DMO Albania, Eva Kushova, Dr. Dorian Koci, ekipi i Muzeut Historik Kombëtar, Ergys Krisiko, Alban Kardashi, Ardian Isufi, Florian Haxhihyseni, Altin Lika. , Marsej Fucia, Florian Kodra, Ervin Berxolli e shumë të tjerë. Faleminderit!