Kalaja (Ikbale Bushati)

Abandonment

2015, Albania

About Kalaja (Ikbale Bushati)

Lindur në Shkodër në vitin 1959 dhe e diplomuar në Akademinë e Arteve të Tiranës në vitin 1982. Pas diplomimit, me vëmendjen, nevojën dhe shqetësimin intelektual për të “lexuar” shoqërinë me të gjitha marrëdhëniet që bart, me emocionet që fal, e pse jo edhe me problemet e saj dhe duke u ndjerë e ngacmuar dhe në marrëdhënie me to, i bën këto pjesë të shqetësimit të saj artistik dhe njerëzor duke u bërë gjithashtu edhe tharmi i krijimtarisë, përmes së cilës, duke u përpjekur të lerë gjurmën e saj në art, ajo ngre zërin për t’u munduar të grishë shikuesin të reagojë ndaj
këtyre problemeve, apo të emocionohet nga fenomenet e bukura. Në veprën për Imago Mundi, autorja godet një plagë që ka prekur shoqërinë e sotme shqiptare, emigrimin, i cili shoqërohet nga një braktisje e trishtë e të moshuarve dhe shtëpive që shkojnë drejt shkatërrimit, duke lënë pas gjurmë të thella që dhembin.

-SELECTED EXHIBITIONS

2013 International Drawing Exhibition, International University, Novi Pazar, Serbia
2009 Winner of Guri Madhi National Contest, Korçë, Albania
2007 37th Salon of International Contest, European Academy of Arts, Gembloux, Belgium
2004 “100 years of women artists”, Group exhibition, National Gallery of Arts, Tirana, Albania
1986 New Talents International Exhibition, Paris, France
1982 National Exhibition of Visual Arts, National Gallery of Arts, Tirana, Albania

Materials

VAJ NË KANAVACË

Collection

Albania / Knots

 

  • Share: